Tøv da ikke med at kontakte os! Vi sidder klar ved telefonen mandag-torsdag 08:00-15:00 samt fredag 08:00-14:00
+45 70 107 701Hvorfor laver vi sikkerhedsrunderinger?
Sikkerhedsrunderinger, eller arbejdsmiljøgennemgange, bruges af arbejdsmiljøgruppen til at overvåge arbejdsmiljøforholdene på arbejdspladsen. Det er et proaktivt redskab i arbejdet mod en sund sikkerhedskultur. Målet med sikkerhedsrunderinger er at forebygge arbejdsulykker, ved at udpege og fjerne mulige årsager til ulykker i det fysiske arbejdsmiljø.
Jf. Arbejdsmiljøloven er det et krav at;
- Arbejdsgiveren skal sørge for, at der føres effektivt tilsyn med, at arbejdet udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt (§15)
- Arbejdslederen skal kontrollere, at sikkerhedsforanstaltningerne virker (§26)
- De ansatte skal medvirke til, at arbejdsforholdene sikkerheds- og sundhedsmæssigt er fuldt forsvarlige inden for deres arbejdsområde, herunder at de foranstaltninger, der træffes for at fremme sikkerhed og sundhed, virker efter deres hensigt (§28)
Sikkerhedsrunderinger kan være et essentielt værktøj til at undersøge om disse lovkrav efterleves, samt undersøge øvrige udvalgte forhold.
Runderingen foretages bl.a. med henblik på at kontrollere om hjælpemidler anvendes, om personlige værnemidler og procesudsug benyttes, og om der er ryddet tilstrækkeligt op. Samtidig er værktøjet godt til at lave opfølgning fra forrige runderinger og dermed følge udviklingen.
Under sikkerhedsrunderinger får medarbejderne og arbejdsmiljøgruppen derudover rig mulighed for at lære hinanden at kende.
Hvor ofte skal vi lave runderinger?
Der foreligger ingen lovkrav til sikkerhedsrunderinger, og dermed heller ikke hvor ofte de skal gennemføres. Der gælder dog andre regler for byggepladser, hvilket du kan læse mere om her. Det er arbejdsmiljøgruppens opgave at vedtage retningslinjer for hvor ofte de skal gennemføres samt planlægge hvordan alle områder afdækkes bedst muligt. Arbejdsmiljøgruppen skal tage stilling til hvorvidt medarbejderne skal orienteres inden en rundering. Derudover bør runderinger gennemføres på dage, som kan give et oprigtigt billede af arbejdsgangene. I risikofyldte arbejdsgange, f.eks. i produktionsvirksomheder, anbefales det at sikkerhedsrunderinger gennemføres flere gange årligt, hvis man ønsker at vedligeholde en høj arbejdsmiljøstandard. Der bør i øvrigt foreligge skriftlig dokumentation på sikkerhedsrunderingernes gennemførelse.
Hvordan arbejdes der med resultaterne?
Konstaterede problemer ved en sikkerhedsrundering løses “her og nu” hvis muligt. Arbejdsmiljøudvalget eller arbejdsmiljøgruppen færdigbehandler de forhold, hvor der ikke blev iværksat en ”her og nu”-løsning i forbindelse med gennemgangen, og indarbejder forholdene i APV’en, hvis det er nødvendigt. Resultaterne fra sikkerhedsrunderingerne skal bruges til at klarlægge kritiske forhold der skal udbedres. Udbedringen bør foregå gennem handlingsplaner, hvorpå der tilknyttes en eller flere ansvarlige samt deadlines for de forskellige opgaver.
Gør arbejdet med sikkerhedsrunderinger mere effektivt
Det dokumenttunge arbejde med sikkerhedsrunderinger kan i dag gøres langt hurtigere og mere effektivt med et softwaresystem. Brug WORXS til at oprette runderingsskemaer og lad medarbejderne medbringe appen til at udfylde runderingen undervejs. Allerede under runderingens gennemførelse kan arbejdsmiljøgruppen tage næste skridt. Når gruppen registrerer forhold med plads til forbedring, kan de i WORXS vælge at oprette sager, observationer samt nærved ulykker, og vælge om de vil tilknytte et billede. Når runderingen er gennemført, bliver al data overført til systemet, hvorfra der efterfølgende kan oprettes handlingsplaner.