Tøv da ikke med at kontakte os! Vi sidder klar ved telefonen mandag-torsdag 08:00-15:00 samt fredag 08:00-14:00
+45 70 107 701Læs også: APV'ens formål og indhold
APV-spørgeskema
Den klassiske spørgeskemametode er fortsat den mest anvendte metode til kortlægning af APV. Spørgeskemaundersøgelse er en metode, som er relativ nem og på mange måder målbar.
Standard skemaer og eksempler til APV-undersøgelser kan downloades mange steder, og vil dække de mest væsentlige problemstillinger. Det kan dog i mange tilfælde være fordelagtigt at tilpasse spørgeskemaet til den konkrete virksomhed, og i nogle tilfælde endda til de enkelte afdelinger – eksempelvis kan det give mening at have én undersøgelse tilpasset til kontor, sideløbende med én undersøgelse tilpasset til produktionen.
Fordele ved spørgeskemaundersøgelser:
- Giver god dokumentation
- Velegnet til gennemgang af fysiske forhold og konkrete emner
- Mulighed for sammenligning – f.eks. afdelinger imellem
Ulemper ved spørgeskemaundersøgelser:
- Vi finder problemer ved at kigge tilbage, og arbejder altså reaktivt
- Spørgsmålene kan ramme ved siden af, eller være forkerte
- Kan være svært at anvende til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø, de bløde værdier, samarbejde, ledelse mm.
- Kan være vanskeligt for sprogligt udfordrede medarbejdere
Løbende APV
Et spørgeskema kan for mange medarbejdere hurtigt blive tungt og uoverskueligt. For ledelsen kan det samtidig handle om at overholde minimumskravene. Ønsker man i virksomheden at arbejde aktivt med at forbedre arbejdsmiljøet, kan man derfor overveje andre metoder – heriblandt den løbende APV. Din medarbejder har måske et forslag, men den næste APV-undersøgelse er først om 2,5 år – det lyder ikke helt optimalt, vel?
Tilgangen til den løbende APV skiller sig meget ud fra det traditionelle spørgeskema. I stedet for uanede antal spørgsmål i et skema, bliver medarbejderen præsenteret for en række stikord, som dækker over alle relevante områder. Medarbejderen klikker på det relevante stikord, og beskriver sine forbedringsforslag.
Med den løbende APV kan virksomheden køre en konstant APV-undersøgelse, hvor medarbejderen altså hele tiden har mulighed for at indberette forbedringsforslag. Bemærk dog, at der med den løbende APV dog kun opnås optimal effekt, hvis virksomheden regelmæssigt følger op på de indsendte forbedringsforslag.
Et spørgsmål vi hos WORXS ofte hører når vi præsenterer den løbende APV er ”Er denne metode tilstrækkelig i forhold til lovgivningen vedrørende APV?” – og her er det korte svar: Ja! Den løbende APV opfylder alle lovkrav i samme omfang som det traditionelle spørgeskema.
Læs også: Opret APV-sager i WORXS app'en
Fordele ved den løbende APV
- Virksomheden arbejder proaktivt
- Der anvendes åbne spørgsmål
- Er velegnet til løbende forbedringer
Ulemper ved den løbende APV
- Der kan være tendens til at overse konkrete problemstillinger
Mange virksomheder vælger i øvrigt at kombinere disse to metoder, og udarbejder dermed en omfattende undersøgelse, der med alt sandsynlighed dækker alle områder i arbejdsmiljøet.