Tøv da ikke med at kontakte os! Vi sidder klar ved telefonen mandag-torsdag 08:00-15:00 samt fredag 08:00-14:00
+45 70 107 701I hovedtræk består arbejdsmiljøarbejdet i at identificere og løse problematikker forbundet med arbejdsmiljøet – samt som primære fokus at arbejde med forebyggelse af risici.
En arbejdsmiljøorganisation arbejder både på det strategiske samt operationelle niveau, og skal bestå af repræsentanter for både ansatte og ledelsen.
Arbejdsmiljøorganisationens opgaver er bl.a., at:
- gennemføre den årlige arbejdsmiljødrøftelse
- være inddraget i udarbejdelsen af arbejdspladsvurderinger (APV)
- holde sig opdateret vedrørende lovgivning inden for beskyttelse af ansatte mod sikkerheds- og sundhedsrisici
- opstille principper for effektiv oplæring og instruktion, tilpasset den enkelte virksomhed
- inspirere de øvrige medarbejdere til at arbejde mod et godt arbejdsmiljø
- rådgive arbejdsgiver om kompetenceudviklingsplanen
Læs mere om arbejdsmiljøorganisationens opgaver på at.dk
Arbejdsmiljøorganisationens opbygning
Der er mange muligheder for, hvordan I kan organisere en arbejdsmiljøorganisation. Typisk består organisationen af en formand samt en eller flere arbejdsmiljørepræsentanter (valgt af medarbejderne) og arbejdsledere (udpeget af arbejdsgiveren). Det er arbejdsgiverens ansvar at der løbende bliver afholdt valg af arbejdsmiljørepræsentant/er. Arbejdsmiljørepræsentanter bliver valgt for en 2 eller 4-årig periode.
Antallet af medlemmer og arbejdsmiljøgrupper varierer, og skal vurderes af den enkelte virksomhed ud fra et nærhedsprincip. Der er mange forhold der skal tages i betragtning – herunder antal lokationer, afdelinger samt skiftehold. Der er ingen konkrete krav om antallet af arbejdsmiljøgrupper, men det er afgørende at alle medarbejdere har adgang til at mødes med deres arbejdsmiljørepræsentant i arbejdsmiljøorganisationen.
Virksomheder med under 10 ansatte
Der er som udgangspunkt ikke krav om en etableret arbejdsmiljøorganisation i virksomheder med under 10 ansatte. Samarbejdet om sikkerhed og sundhed skal dog stadig ske i samarbejde mellem arbejdsgiveren, ansatte og arbejdsledere. Der er dog enkelte undtagelser, hvor virksomheder i visse brancher (f.eks. byggeriet) eller virksomhedstyper skal etablere en arbejdsmiljøorganisation på trods af at de er mindre end 10 ansatte.
Læs mere om dette på Arbejdstilsynets hjemmeside.
Virksomheder med 10-34 ansatte
Så snart virksomheden har 10 eller flere ansatte, er der krav om en arbejdsmiljøorganisation – denne skal bestå af minimum 1 arbejdsleder og 1 arbejdsmiljørepræsentant.
Virksomheder med 35 ansatte eller derover
Har virksomheden 35 eller flere ansatte skal arbejdsmiljøorganisationen bestå af minimum en arbejdsmiljøgruppe samt et arbejdsmiljøudvalg.
En arbejdsmiljøgruppe er defineret som én arbejdsleder og én arbejdsmiljørepræsentant. Arbejdsmiljøgrupperne udfører de daglige operationelle opgaver.
Et arbejdsmiljøudvalg består af arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsleder fra forskellige arbejdsmiljøgrupper med en formand. Det er arbejdsmiljøudvalgets opgave at varetage de strategiske opgaver, heriblandt planlægning og koordinering af arbejdsmiljøarbejdet.
I nogle virksomheder vil arbejdsmiljøgruppen og arbejdsmiljøudvalget være de samme personer.
Arbejdsmiljøuddannelsen
Alle arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere skal gennemføre den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse senest 3 måneder efter de er valgt eller udpeget.
Arbejdsmiljøuddannelsen giver viden og redskaber til styring og forbedring af arbejdsmiljøet.
Se vores kommende holdstart til Arbejdsmiljøuddannelsen her